Hva de IKKE forteller deg om panikk angst i mediene – Løsninger

data-animation-override>
You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strength.
— Marcus Aurelius

Det har i den siste tiden blitt satt stort fokus på angst og ikke minst på mennesker som har fått livet sitt begrenset på grunn av panikkangst.  

Jeg har selv vært der, jeg satt sommeren 2011 i en leiebil på vei til Gibraltar for å se på små søte aper da mitt liv skiftet retning fullstendig, og ble omgående snudd totalt på hodet. Den følelsen som kom mens jeg kjørte er bakgrunnen for yrke jeg har valgt, podcasten som kommer ut hver uke og ikke minst at jeg skriver dette til deg nå. 

Sommeren 2011 var mitt liv et fengsel, og jeg var låst inne i mine egne følelser. Jeg var kun en passasjer som holdt fast alt jeg kunne helt uten noen form for kontroll. Jeg kunne ikke sitte i sofaen, ikke kjøre bil (jeg elsker å kjøre bil), gå på butikken var umulig, og å jobbe kunne jeg se langt etter! Alt som tidligere var et vanlig, daglig gjøremål ble totalt umulig! Panikken var konstant, uten løsning i sikte, og på toppen av det hele satt jeg hos en psykolog som etter 15 minutter inn i timen, da jeg satt med en sinnstilstand full av panikkangst sa, “Frank jeg kan ikke hjelpe deg idag, skal jeg sette opp en ny time?”. Nei! det trenger du ikke sa jeg og gikk ut av kontoret hans helt rådvill. Det eneste tankene mine klarte å tenke var, hva er det som skjer!! Er livet mitt forbi, helt ødelagt? 

Etter vel 4 mnd, 20kg lettere(ikke fett) og et liv kun styrt av sinnstilstanden(staten)frykten var det nok. Jeg nektet å ta medisiner så i ren frustrasjon og utmattelse en sen høst ettermiddag etter 4mnd med konstant angst nesten 24/7 bestemte jeg meg helt på gråten at nå tok jeg enten å endte livet her og nå eller fant en løsning. Den gangen var det samme som nå, lite fakta og løsninger på problemet selv om det i disse dager har vært mer fremme i media.

Jeg er ingen psykolog, men det som skiller meg fra en psykolog er erfaring og forstålesen. Hadde psykologen jeg besøkte hatt erfaring og forståelsen hadde han skjønt at det jeg opplevde kun var en sinnstilstand av frykt og at denne kan vi kan kontrollere. I mine coaching timer tar jeg alltid mennesker som har utfordringer med frykt igjennom en rekke følelser på kort tid. Gjerne 10 følelser eller mer innenfor mindre enn 10 minutter. Hvorfor? For å illustrere at det er mulig å skifte følelser. Jeg spør alltid, “Hva skjedde? Jeg var glad, redd, lei meg, frustrert, sinna, glad osv”. Hvordan klarte du det på så kort tid? Du pleier jo å bruke mange timer eller dager spør jeg. Du gjorde det sier de alltid, hva gjorde jeg egentlig spør jeg tilbake. Du spurte en masse spørsmål om hva jeg så, kjente, opplevde osv om masse kommer det resolutt tilbake. 

Det som skjer at jeg stiller deg noen spørsmål som trigger de forskjellige følelsene dine, på den måten kan du gå igjennom en rekke følelser på rekord tid. Det samme skjer nemlig i det daglige også, vi blir trigget av eksterne faktorer helt uten å være klar over det. Ta et eksempel: Du har opplevd panikk angst når du har vært på butikken. Neste gang du går på den samme butikken vil du meget sannsynlig få samme panikk følelsen tilbake på akkurat samme plassen hvis det du hadde gangen før var sterkt nok. Hva hadde skjedd? Du hadde en opplevelse av en følelse som var så sterk at hjernen din sa til reptil hjerne delen(amygdala) at dette er fare og her må vi passe oss. Sagt på en annen måte, sinnstilstanden din var så intens at tankene dine, følelsene dine og fysiologien din gjorde en mental lagring av situasjonen for å holde deg i sikkerhet. Hvor sterkt plaget du vil bli i etterkant avhenger av hvor sterk tilstanden din var akkurat da og hvor mange ganger du vil få den på samme plassen i ettertid. Vi mennesker lagrer følelser og spesielt merker vi lagringen av de som har vært intense i øyeblikket. Spør jeg deg om en gang du følte deg lykkelig eller intenst glad vil hjernen din søke etter en slik intens episode.

Det samme gjelder frykt, frykt er også en utrolig intens følelse på andre siden av følelse spekteret og spør jeg deg når du sist hadde en intens følelse av panikk angst vil du finne episoden raskt. Det er slik vi er mentalt skrudd sammen. Så hva skulle psykologen jeg var hos som ikke kunne hjelpe meg etter 15 min når jeg satt med panikk angst på topp? Han skulle skiftet tilstanden min.

Vi mennesker har en utrolig evne til å gjøre noe mer avansert enn det egentlig er, jeg sier ikke at det å bli kvitt panikk angst er lett fordi det avhenger av flere faktorer, men for at du skal kunne løse et problem må du iallefall forstå hva og hvordan. Du begynner sikkert nå og forstå at alt avhenger av sinnstilstander og at vi kan bryte disse tilstandene.

 


Vi kan som Børge Ousland sier i podcast episode #14 At det å alltid tenke positivt bare er tull og at det helt greit å ha en dårlig dag – bare man vet at den går over!

http://www.mtfranknilsen.com/podcast/2016/9/20/13-brge-ousland-om-mtet-med-isdet-isbjrner-og-dyret-i-seg-selv

Vinklingen til Børge her er helt perfekt, men vi trenger ikke vente en hel dag og la eksterne faktorer endre tilstanden vår. Vi kan bruke teknikker for å skifte disse selv så slipper vi og vente på at omverden skal komme å redde oss ut av marerittet.

Når vi har panikk angst så skjer følgende. Det kommer en trigger, en ekstern (på butikken, jobben, fly osv) eller intern (kroppsfornemelse, knyte i brystet, hjertebank osv). Når vi opplever triggeren begynner vi å krisemaksimere(tanke), når tanken har satt igang begynner vi å føle (redsel) og nå kommer det uengåelige og det er når fysiologien også har kommet med oss. Vi puster raskere, kun i brystet, vi knytter kjeven, strammer hendene, svetter. Nå har vi det vi kaller en state (sinnstilstand) av frykt. Alt pga at en trigger satte igang en prosess hos oss. 

Nå vil du snart forstå årsaken til at det ikke hjelper å tenke seg ut av det. Du MÅ ha med kroppen din for at følelsene dine skal kunne endre seg og er du i en sterk nok tilstand vil ikke det  å tenke seg til en bedre tilstand virke, du MÅ gjøre en aktivitet med kroppen din for at følelsene og så tankene din skal kunne endre seg. Det kan være begynne å puste med magen mens du tøyer ut, det som skjer er at i det øyeblikket du begynner å puste dypt inn med magen og begynner å tøye ut skifter nervesystemet ditt om til å bli parasympatisk. Det vil si at kroppen din responderer over til en avslappet tilstand i det øyeblikket du begynner å puste normalt og du begynner å tøye ut. Et annet triks som gjør akkurat samme nytten er iskald dusj eller bad. Prøv å stå i en negativ krise følelse når det kalde vannet sildrer nedover deg! Det er ikke lett, hehe. 

Du vet nå at du trenger å gjøre en fysisk aktivitet for å kunne skifte tilstanden din, gjerne gå deg en tur også. Det kommer an på hastighet og hvilken tilstand du er i, men gå i rolig eller rask gange alt avhening av tilstand. Da skifter du både pust og fysiologi. Hva skjer da? Du har nå fått endret tankene dine fra krise til noe annet.

Det er basic triks for å komme ut av det, vi har også noen flere. Det som også skjer når du opplever panikk angst er at all fokuset ditt går innover. Når jeg opplevde det første gangen, ble jeg så fokusert på hva som skjedde i kroppen min at jeg nesten kjørte inn i bilen ved siden av. Alt fokuset går innover og jo mer vi har fokuset enten på krise tanken eller følelsen vi opplever desto sterkere vil den bli. Vi må derfor flytte fokuset ut av kroppen, ut av følelsen. Ut på omverden.

 


I episoden med Hank Von Helvete forteller han om en slik teknikk han hadde lært når han skulle bli rusfri. 

http://www.mtfranknilsen.com/podcast/2016/9/27/15-hank-von-helvete-om-rus-religion-og-angstmestring

Teknikken er å skifte fokus ved og se på flere punkter i et rom. Se på takhjørnene, se på kaffe kannen, se på bordbenet, se på lys kuppelen osv. Skift fokuset ditt fra hva som skjer internt i kroppen din til hva du finner utenfor deg selv. 

Du har sikkert hørt at historien gjentar seg? Det samme gjelder frykt og andre negative følelser vi tar med oss fortiden(tidligere hendelser) inn i fremtiden og på den måten vil historien gjenta seg. Opplever du gjentagende panikk angst idag er det fordi du ubevisst tar med deg forhistorien inn i fremtiden din. Dette sier seg selvsagt selv siden hjernen din skal redde dag fra fare, men for at du skal kunne bryte mønsteret som er i ferd med å bli en vane er det viktig at du forstår hvorfor. Du må da bryte mønsteret, neste gang du merker at nå begynner angsten å komme tilbake, skift fokus, skift fysiologi osv. Tren deg til å handle anderledes så historien ikke blir gjentagende for evig fremtid.

Nå vet du det mediene ikke skriver om, du vet nå noen konkrete teknikker og ikke minst hva panikk angst er og hva du kan gjøre idag for å komme ut av det!

Neste gang det skjer, tenk på hvordan du puster, hvor er fokust ditt, hvilken tilstand er du i? Begynn og stille deg selv spørsmål om hva du vil ha samtidig som du skifter fokuset ditt. Begynn å beveg deg, klapp i hendene, hopp, rop JA!!! Gjør noe motsatt av det kroppen sier at du skal og det er å krise maksimere og stresse! Du skal si “Det kan du bare drite i, jeg har kontrollen her og jeg skal være glad og leve mitt liv på min måte”!!.

Ønsker deg en strålende dag og lykke til:)

Relaterte innlegg