Hvordan få slutt på det du IKKE vil ha i livet?

Tar du deg ofte i å tenke at du skulle ønske at det ikke var sånn eller sånn? Eller du skulle ønske at du hadde gjort noe anderledes for lenge siden? Eller at det er for sent å gjøre noe med det nå?

Du er ikke alene om det! 99% av alle mine kunder åpner vår samtale med å si at de er bevisste i sine valg når jeg forteller om måten jeg jobber på. Jeg forteller dem følgende:  forskning viser at ca 40% av alle handlinger de gjør skjer automatsik uten at de er bevisst over det. De fleste av deres handlingsmønstere var mer eller mindre fastsatt innen de var 6 år gamle. Det er disse mønsterne de i voksen alder gjør de fleste av sine valg utifra. 

Forskning viser at våre valg er avgjort FØR vi gjør valget bevisst. Er ikke det spennende at vi lever i en illusjon av at vi selv bestemmer ? 


Photo by robas/iStock / Getty Images

La oss ta et konkret eksempel: En venn spør om du vil være med på en hopp på tur til syden for å få litt etterlengtet sol og varme på en ellers vinterblek hud. Du står nå ovenfor 2 valg. Si ja eller nei. Hva velger du? Du sier ja pga at du har lyst, du kjenner at du trenger sol og om økonomien ikke er tilstede låner du pengene eller tar forskudd på lønn eller årets julegave til deg selv. Du har så mange positive minner rundt syden, sol og varme at du vil gjøre prioriteringer på økonomi og tid for å få det til. Mentalt søker du etter løsninger for å få det til fordi at dine opplevelser rundt en slik reise er positiv for deg. Dette skjer helt automatisk utifra dine tidligere erfaringer.

Du får samme spørsmål, men du velger å si nei. Du er en person som ofte sier nei når det gjelder noe som skjer på impuls. Du vil være sikker på at stedet du skal til er trygt, du vil vite hvor dere skal bo mens dere er der. Du vil være sikker på at du har god nok økonomi til både turen og årets julegaver. Du vil forsikre deg om at jobben klarer seg uten deg. Du vil være sikker på at du får en bra plass på flyet, er det riktig flyselskap osv? 

Kjenner du deg igjen i eksempel 2 eller kjenner noen som er slik? De gjør sine valg utifra sine ubevisste behov for sikkerhet. Kontroll gir forutsigbarhet som igjen gir en følelse av sikkerhet. I eksempel 2 gjør personen valget sitt om å reise utifra sitt behov for sikkerhet og kontroll, mens i eksempel 1 gjør personen mest sannsynlig valget sitt utifra behovet for opplevelse og eller variasjon og begge skjer uten at de selv er klar over det.

Du vet den følelsen eller tanken du får når noen stiller deg et spørsmål om det er noe du vil være med på eller ikke? Da søker du etter tidligere erfaringer og gjør valget ditt utifra om du har oppevd det positive eller negative også styres du utifra det. Vi selv tror at vi gjør et bevisst valg.

Mens du i realiteten blir styrt av tidligere opplevelser og erfaringer. Vi lar i realiteten veldig ofte første kapittelen av vår bok styre resten av boka om vårt liv. Hadde du skrevet ned årsaken til at du gjorde valgene dine igjennom hele livet ville du raskt oppdaget en rød tråd i livet ditt. Du har f.eks stort behov for kontroll fordi du på et eller annet tidspunkt opplevde en negativ hendelse der du ikke hadde konroll.


Photo by pixdeluxe/iStock / Getty Images

Livet ditt skjer automatisk fordi det er slik vi er laget for at vi skal overleve. Det er laget slik for at du ikke skal skade deg selv ved å gjøre samme “feil” 2 ganger. Det som skjer når du får en sterk negativ følelse er at reptilhjernen din sørger for at du husker hendelsen slik at du unngår at det skjer igjen. Oppgaven til reptilhjernen er å holde deg i livet og ikke gi deg drømmelivet ditt!

Jeg har sagt det siden jeg begynte som mentaltrener for over 3 år siden at det viktigste når det gjelder det mentale er bevisstgjøring. Det hjelper ikke om du står opp hver eneste morgen og tar isbad fordi du vil pushe deg selv til å bli mentalt sterkere eller du står foran speilet 5 ganger om dagen og sier til deg selv at du ser perfekt ut hvis du ikke blir bevisst på hva er årsaken til at du gjør det du gjør. 

Forskning viser at minner vi har som er gjentagende som er mer enn 18mnd gamle er gjentagende fordi vi mentalt ikke har funnet en logisk forklaring på hendelsen. Når vi finner en forklaring/vinkling på hendelsen avslutter vi hendelsen. Vi vil selvsagt fortsatt huske hendelsen, men den vil ikke komme igjen og igjen. Skal du forbedre noe i livet ditt må du begynne med bevisstgjøring. Begynn med å stille deg et enkelt spørsmål hver gang du skal gjøre en avgjørelse. Kun et enkelt spørsmål fra og med idag.

Hva vil jeg ha av resultat fra denne avgjørelsen/handlingen? Når du begynner å stille dette spørsmålet hver eneste gang du gjør en avgjørlse vil du raskt se at du vil gjøre helt andre beslutninger enn du tidligere har gjort. Du slutter mest sannsynlig å styres kun av følelse og impuls og begynner å ta avgjørelser utifra hva du tenker er best, hva du vil ha i fremtiden, hva som er best for helsen din, hva som er best for deg og de rundt deg. 

Jeg jobber mye som sparringpartner for ledere og bedriftseiere og det er denne fellen mange av de går i gang etter gang. De styres av følelsen sin og ikke hva de vil ha ut av avgjørelsene nå eller i fremtiden noe som medfører til at de får dårlig arbeidsmiljø, negative tall osv. 

Det samme gjelder for deg. Har du lite energi? Trøtt? Mangel på motivasjon? Du er et resultat av dine automatiske valg! Start å gjør valgene utifra hva du vil ha! Vil du ha mer motivajson?

Spør deg selv: 

Vil jeg få mer motivasjon og energi hvis jeg tar dette valget nå? Er det tja eller nei? La vær er det et rungende JA!!!!!!!!!!!!!! Da har du valget ditt. Begynn å tren i det små, gjør det 1 eller 2 ganger om dagen og øk når du føler det er riktig.

En person som virkelig har inspirert meg når det gjelder bruk av tiden sin og måten hun gjør valgene sine på er Merethe. Merethe sin store drøm er å komme til toppen av Mount Everest. Det å høre hvordan hun gjør bevsste valg for å oppnå drømmen sin er mildt sagt imponerende.

Du kan høre den elleville historien til Merethe og mye mer ved å trykke på bildet under.

Relaterte innlegg