Hvorfor frykter vi disse sykdommene mest?

Gjør tanken på at du kan rammes av kreft og Alzheimer deg nervøs og stresset? Du er ikke alene skal vi tro en rykende fersk studie publisert i tidsskriftet Scandinavian Psychologist utført på universitetet i Tromsø. Det var 376 personer over 50 år som deltok i studien. 

39 prosent oppgir Alzheimers som sykdommen de er mest redd for å få, etterfulgt av kreft med 30 prosent. Til sammenligning hadde kun 2 prosent «sterk frykt» for hjerteproblemer.

Er ikke det interresant når vi vet at 1 av 3 dør av hjerte- og karsykdommer? Vi går altså rundt og frykter de sykdommene vi med mindre sannsynlighet vil få? Hva kan være årsaken til at du går rundt og frykter det du egentlig trenger å frykte minst og vel så viktig hvordan kan vi snu denne frykten til noe positivt og prevantivt?

Når det kommer til hvorfor vi frykter kreft og Alzheimers mer enn en hjerte- og karsykdommer så er min personlige tolkning at vi hører ofte skrekk historier om mennesker som har lidd lenge, vi har sett bilder i mediene av barn og unge som nesten sagt pines igjennom en periode fylt av kreft. Det går nesten ikke en dag uten at vi i mediene leser enn sørgelig og tragisk historie om noen som har blitt rammet av kreft. Kanskje kjenner du noen som har vært rammet av kreft, hvordan de nesten har fått varige skader på f.eks spiserøret pga stråleskader.

Bare tanken på all den smerten vi må igjennom hvis vi skulle få en kreftdiagnose kan vel gi frysninger hos de fleste av oss? Ikke minst når vi nesten daglig leser om eller hører grufulle beretninger om hva det har gjort med andre. Er det rart vi føler frykt for hendelser fylt av smerte, lidelse og uforutsigbarhet? Blir frykten noe mindre når vi til standighet blir påminnet at vi kan være den neste? Neppe! Men er frykten logisk? Er følelser logiske? Nei det er de så absolutt ikke, men la oss gå nærmere inn på det etter at vi har sett på Alzheimer.

Hva er grunnen til at vi frykter Alzheimer? Det er da ikke så ofte fremme i mediene og historiene er heller ikke like grufulle. Hva kan da være årsaken til at vi går rundt og frykter nettop dette? Dette er nok engang min personlige tolkning. Vi frykter det ukjente, vi frykter det vi ikke vet hva er. Vi vet ikke hva som egentlig skjer når vi mister evnen til å huske, når vi mister taleevnen osv. Vi vet ikke hva som egentlig skjer. Det eneste vi vet helt sikkert er at vi vil miste evnen til å huske og etterhvert taleevnen.

Forutsigbarhet er noe som er essensielt for oss mennesker for at vi skal føle trygghet.  I neste ukes podcast episode har jeg tatt en prat med en som er professor i klinisk psykologi og jobbet tidligere for prestisje universitet Harvard i USA. Der han beskriver at vi mennesker lager oss et “kart” av virkeligheten og i den virkeligheten må vi også ha forutsigbarhet. Da er det ikke rart vi frykter noe vi ikke vet? Det eneste vi vet er at vi “mentalt” forsvinner ut i det ukjente. 

Jeg nevnte tidligere at frykt ikke er logisk! Studier viser at frykten sitter i en del av hjernen som heter Amygdala og ofte kalles for reptilhjernen. Det er denne delen av hjernen som aktiveres når vi f.eks opplever frykt/angst/panikk angst osv. Denne delen av hjernen er laget for å holde deg i livet. Hvis den delen av hjernen f.eks opplever uforutsigbarhet eller ser og hører grusomme beretninger som også kan ramme deg gir den deg en følelse av frykt for å holde deg i livet. Den har kun en oppgave og det er å holde deg vekk fra det som kan skade deg. Det som skjer når Amygdala blir aktiv er at vår prefrontal cortex, den delen av hjernen som blandt annet er ansvarlig for logikk “kopler ut”, 

Den overlater ansvaret til amygdala for å holde deg i livet og den logiske delen forsvinner. Har du f.eks opplevd panikkangst kan du sikkert kjenne deg igjen i at det å tenke logisk plutselig blir veldig vanskelig. Det samme skjer når vi får redselen for kreft og Alzheimer.


Photo by blyjak/iStock / Getty Images
Photo by blyjak/iStock / Getty Images

Jeg nevnte innledningsvis at du kan snu frykten til din fordel. Hvordan er det mulig? Vi mennesker frykter svært sjelden noe vi har en grad av kontroll over. Vi vet at en andel kreftformer kan komme ifra livsstil. Hva med å snu denne frykten for kreft til å gå noen ekstra trapper eller en tur i skogen? Vi vet at trening og sunt kosthold kan redusere faren for kreft med hele 66% Du kan se utdrag av studien her

Vi mennesker motivers fra det negative til det positive. Hva med og fra i dag bruke frykten for kreften til en drivkraft? Hva med å legge inn i kalenderen din at du skal få til en til 2 timer rask gange i løpet av uken som kommer? Du kan høre verdensmester i Skyrun fortelle om sine mentale teknikker og hva som inspirerer og motiverer han til å løpe i skogen time etter time, ved å trykke på bildet under.


Du kan høre tipsene og viktigheten av kosthold og Omega3 olje fra Vegard Holum ved å trykke bilder under.


Jeg håper du har sett at frykt ikke er logisk og at vi påvirkes veldig av informasjonen rundt oss. Det er vi som bestemmer over følelsene våre og vi trenger trygghet og forutsigbarhet. Bruk denne kunnskapen til din fordel. Gå tur, ro ned stresset ditt og nyt livet! Tiden som går får du aldri tilbake så nyt den for alt den er verd. Husk at et problem er kun en utfordring uten en løsning!

Lykke til:)

 

Relaterte innlegg

Mentaltrener Podcast

Peak Performance med Mike Rosenfeld

Hvilke teknikker kan du bruke for bedre fokus og mot frykt? Mike Rosenfeld er en Peak Performance Coach, foredragsholder og pusteteknikk terapeut Hentet fra hans

Read More