5 Enkle Løsninger – Når alt Føles ut som Kaos

Har du noengang følt at tankene går helt i spinn og hodet føles ut som et garnnøste du ikke klarer å nøste opp? Det føles ut som at du har fått en stor hjelm på hodet som forhindrer deg fra å få orden på tankene? Du vet ikke om du skal velge A eller B?

Vi har nok alle erfart disse opplevelse enten om vi er en forelder som ønsker det beste for sine barn eller som partner og karrière mann eller kvinne.

Jeg har selv erfart dette mang engang og spesielt når det er mange “baller” i luften samtidig og det føles ut som at det bare kommer nye “baller” hele tiden uten at de som allerede er oppe i luften har fått tid til å falle ned på bakken igjen.

Årsaken til at vi føler at alle tankene går i hverandre og at alt blir kaos er egentlig veldig logisk, men vi glemmer ofte logikken når vi ikke ser skogen for bare trær. Når vi mentalt har uløste oppgaver eller baller i luften jobber hjernen vår hele tiden med å putte disse ballene i mål og få de avsluttet. Det er mange mennesker der ute som er det vi kaller igangsettere, de elsker å starte prosjekter, selskaper, arrangementer osv. Etter en stund går de lei av det de har startet opp og resultatet blir en hel haug uløste tråder. Så sant de ikke har funnet løsninger som gjør at noen tar over disse trådene eller lukker dem mentalt ned.

Det samme kan gjelde om du i arbeidet ditt har mange oppgaver du ikke får avsluttet eller om du er hjemme med barn i et hus fullt av leker og alt annet som hører småbarn og småbarns-livet til.

Hvordan kan du løse opp denne floken? Er det mulig? JA selvsagt er det mulig og veldig ofte går det rimelig raskt. Det gjøres på følgende måte:

  1. Få en konkret oversikt over alt du tenker på.Skriv den ned på et ark eller mindmap
  2. Skriv så ned en løsning du har nå på punktet du har skrevet ned (det er mulig å endre denne løsningen senere).
  3. Skriv så ned en realistisk dato for når du kan løse oppgaven (Viktig at denne er realistisk så du IKKE utsetter oppgaven og graver den under teppet. Da føler du at du har sviktet deg selv og selvfølelsen blir da verre og stresset øker! Så vær ærlig med deg selv).
  4. Begynn å løse oppgavene en etter en så langt det er mulig. Er det en oppgave som ikke kan løses pga mye må gjøres før den kan lukkes helt? Skriv så ned delmål du kan løse.
  5. Ta de VANSKELIGSTE oppgavene på starten av dagen når du har mest viljestyrke (Husk at forskning viser at viljestyrken blir svakere utover dagen)

Føler du fortsatt at det er bomull i hodet etter å ha fått en oversikt? Begynn å bevege deg! Gå deg en tur eller annen aktivitet som får kroppen din igang. Som John Ratey nevnte i en tidligere episode av Podcasten viser forskning at vi både lærer og tenker bedre når vi får aktivitet. Til informasjon så er John regnet som en av USAs beste leger siden 1997 og har skrevet den bestselgende boka SPARK som handler om bevegelse og prestasjon. 

Du kan lytte til episoden ved å trykke her eller søke på Mentaltrener podcasten på Itunes eller din podcast app og scrolle deg ned til episoden som heter Smartere med Bevegelse

Relaterte innlegg